STADLER postavi največjo sortirnico elektronskih odpadkov v Švici

Članki

STADLER Anlagenbau GmbH, svetovni specialist za načrtovanje, proizvodnjo in montažo obratov za recikliranje in sortiranje na ključ, in weeeSwiss Technology AG, hčerinsko podjetje skupine STADLER, sta skupaj z družbo Immark zasnovala sortirnico elektronskih odpadkov in jo zgradila na lokaciji družbe Immark v Regensdorfu.

Nova naprava nadomešča obstoječi obrat, povečuje zmogljivost obdelave in zagotavlja stalno odlično kakovost proizvodnje.

 

Immark AG, podjetje skupine Thommen, je pionir in vodilni na trgu recikliranja in odstranjevanja elektronskih odpadkov v Švici. Z doseženo stopnjo recikliranja do 95 % močno presega vrednosti, ki jih zahteva evropska direktiva o odpadni električni in elektronski opremi (direktiva OEEO). Podjetje je izbralo družbo STADLER za zasnovo in namestitev nove sortirnice, ki bo nadomestila obstoječi sistem v Regensdorfu.

"To je največji sistem za recikliranje elektronskih odpadkov v Švici. Dosegati mora visoko prepustnost in razpoložljivost materiala, da lahko obvladuje količine, ki nam jih dostavljajo," pravi Patrick Wollenmann, vodja projekta v podjetju Immark. "Menimo, da smo iz operativnega vidika s tem novim sistemom postavili temelje za uspešno prihodnost."

Nova sotirna linija navdušuje s svojim inovativnim konceptom in najsodobnejšo tehnologijo. Dejansko je to prva sortirnica elektronskih odpadkov, ki uporablja balistični separator. Sortirnica deluje v dveh izmenah in ima zmogljivost do 12 ton na uro. Izpolnjuje Immarkove zahteve po večji zmogljivosti in višji stopnji čistosti izhodnega materiala. Omogoča tudi boljšo predelavo plošč s tiskanim vezjem.

"Odločilna dejavnika za nas sta bila prepričljiva tehnologija transportnih trakov in balističnega separatorja STADLER, pa tudi bližina Züricha. Zelo cenimo tudi kompetentno delo vodij projekta, hitro in konstruktivno izvedbo ter v rešitve usmerjen pristop," pravi Patrick Wollenmann.

"Balistični separator STADLER STT5000 sortira material v tri različne frakcije: drobne delce, ploščato plastiko in kable ter kubični material, kot so električni motorji," pojasnjuje Jan Dollenmaier, vodja projekta pri podjetju STADLER.

 

Inovativna zasnova sistema za izjemno kakovosten izhodni material

Nova sortirnica prejema material iz zbirnih skupin 1-3 v skladu z direktivo OEEO (veliki gospodinjski aparati, mali gospodinjski aparati in oprema IT) in zbirne skupine 4 (potrošniška elektronika), ki se obdelujejo v več različnih modulih za obdelavo. Moduli so razporejeni zaporedno, vendar jih je mogoče uporabljati tudi neodvisno z ločenimi dovodnimi trakovi, kar povečuje razpoložljivost celotnega sistema.

Prilagodljiva modularna zasnova sistema omogoča prilagajanje strojev med celotnim postopkom, da se pridobijo stalno visokokakovostne frakcije neželeznih in železnih kovin, PCB, nerjavečega jekla in plastike.

V prvem procesnem modulu se vhodni material ročno sortira, da se odstranijo nečistoče in primesi ter izločijo dragoceni materiali, kot so kabli, plošče s tiskanim vezjem in kovine.

Po odstranitvi nečistoč se material razdrobi v več drobilnikih, tako da je mogoče razvrstiti preostale nečistoče, kot so baterije ali kondenzatorji, in različne materiale za recikliranje, kot so železo, barvne kovine in plastika. Pri izbiri drobilnih enot je bila pozornost posvečena ne le zahtevani prepustnosti materiala, temveč tudi čim manjši obrabi in enostavnejšemu vzdrževanju.

Po presejanju se materiali, ki jih je mogoče reciklirati, razvrstijo z najsodobnejšo magnetno tehnologijo, ločevanjem z vrtinčnimi tokovi in tehnologijo razvrščanja, podprto s senzorji. Frakcije železa se ponovno sortirajo v sortirni kabini za zagotavljanje kakovosti in povečanje stopnje čistosti.

Tudi drobne frakcije materiala gredo skozi več korakov sortiranja, v katerih se plastika loči od kovinskih komponent. Slednje se nato zmeljejo, da se ločijo različni kovinski granulati.

Velika pozornost je bila namenjena protipožarni zaščiti sortirnice. Avtomatski sistemi za odkrivanje in gašenje požara so bili vgrajeni za enotami za drobljenje. Če je zaznan požar, ga sistem loput samodejno preusmeri iz obrata v jekleni bunker, kjer lahko zaposleni pogasijo požar in zavarujejo vir požara. Visoka obraba materiala, ki se obdeluje v novem obratu, je zahtevala posebne konstrukcijske značilnosti, kot so obrabne plošče iz nerjavečega jekla za ojačitev zalogovnikov ter protipožarne trakove. Poleg tega je sortirnica zasnovana tako, da je mogoče vzdrževalna dela opravljati kar se da enostavno. Vse pomembne točke in motorji so zlahka dostopni prek vzdrževalnih ploščadi ali dostopnih lestev.

 

Tesno sodelovanje omogoča uspešen zaključek kompleksnega projekta

Zasnova in namestitev novega sistema sta predstavljali izzive, ki pa so bili vedno uspešno premagani zaradi tesnega sodelovanja med ekipama STADLER in Immark.

"Stari sistem je med namestitvijo novega sistema še naprej deloval. To je pomenilo, da je bilo treba novi sistem vzpostaviti v več fazah in hkrati demontirati stari sistem. Poleg tega smo imeli na gradbišču zelo malo prostora," pravi Patrick Wollenmann.

Modularna struktura novega sistema je bila odločilna za uspešno izvedbo projekta in hitro montažo: "Modularna struktura posameznih enot je močno skrajšala čas montaže. Vse težave, ki so se pojavile med montažo, so bile zaradi prilagodljivosti zaposlenih v podjetju STADLER hitro prepoznane in rešene," dodaja Patrick Wollenmann.

"To je bil velik projekt z namestitvijo številnih novih strojev in sodelovanjem številnih dobaviteljev. Na splošno smo skupaj z ekipo Immark vse zelo dobro izpeljali," zaključi Philipp Frechen, vodja projekta pri podjetju STADLER.