STADLER podjetju PreZero Recycling v Eittingu namestil najsodobnejšo sortirnico za sortiranje lahke embalaže

Članki

Podjetje za recikliranje odpadkov PreZero želi zmanjšati porabo naravnih virov. Cilj: 100-odstotna ponovna uporaba materiala. V okviru te strategije je družba PreZero pri podjetju STADLER, specialistu za načrtovanje, proizvodnjo in montažo sortirnic na ključ, naročila razvoj in montažo najsodobnejšege sortirnice za lahko embalažo v Eittingu.

Nova sortirnica je najsodobnejša sortirnica lahke embalaže v Evropi. Frakcije embalaže lahko razvršča po barvi in, kar je najpomembneje, izloči tudi črno plastiko. Rezultat je izjemno kakovosten izdelek, ki ga je mogoče reciklirati v nove izdelke. Z letno zmogljivostjo približno 120.000 ton je to tudi največja sortirnica lahke embalaže v Evropi.

 

V prihodnost usmerjena inovacija za visoko zmogljivo in natančno sortiranje

Sortirni sistem obdeluje lahke embalažne materiale, kot so aluminijasta folija, ostanki železnih in neželeznih kovin, aluminij, kompoziti z vsebnostjo aluminija, steklenice iz PP, PS, EPS, PET, PVC in plastična embalaža, kartoni TetraPak, papir in karton. Postopek med drugim vključuje napredno pripravo finih frakcij in samodejno razvrščanje glede na barvo folije ter ustvarja 18 različnih izhodnih frakcij, razvrščenih glede na izvorni material in barvo.

Konstruiranje je zahtevalo inovativno razmišljanje značilno za razvojne ekipe podjetja STADLER: "To je bil za nas doslej največji projekt. Namestili smo 272 tekočih trakov, ki zapolnjujejo halo na petih ravneh in jih podpira konstrukcija iz več kot 1.000 ton jekla," pojasnjuje Wolfgang Köser, vodja projekta. "Da bi dosegli tako kakovostno sortiranje, kot ga želi podjetje PreZero, smo se pri načrtovanju oprli na najsodobnejšo tehnologijo," dodaja Benny Kalmbach iz podjetja STADLER. "Inovativni objekt med drugim vključuje 38 sortirnikov NIR, naše balistične ločevalnike in robotski sistem za sekundarno sortiranje."

Razvojna ekipa podjetja STADLER je zasnovala sortirnico, ki ne zagotavlja le zahtevane visoke kakovosti in zmogljivosti, temveč je tudi prijazna uporabniku. "Koncept neprekinjenih ravni omogoča lažje delovanje sistema. Poleg tega so stroji lahko dostopni za vzdrževanje in čiščenje," pravi Wolfgang Köser.

Avtomatsko upravljanje bunkerjev v sistemu je še en inovativen postopek: "Tako na primer ni treba imeti zaposlenega, ki bi bil ves čas prisoten pri balirnici. Želeno težo bale - in s tem dolžino bale - je mogoče prilagoditi strankinim zahtevam s pomočjo merilnikov obremenitve pod bunkerji. Prednost tega je, da so tovornjaki lahko optimalno naloženi in se tako optimalno izkoristijo prevozne zmogljivosti," pojasnjuje Benny Kalmbach.

 

Zapleten projekt dokončan pravočasno

Zaradi uspešnega sodelovanja med ekipama STADLER in PreZero je bil projekt zaključen v zelo kratkem času, kar Wolfgang Köser opisuje takole: "Imeli smo zelo kratek rok za dokončanje, le 12 mesecev od podpisa pogodbe do začetka obratovanja z materialom. Dobro in tesno sodelovanje med podjetjem STADLER, ekipami podjetja PreZero in drugimi podjetji, ki so sodelovala pri tem projektu, pa je bilo nagrajeno z uspehom. Hitre odločitve in ciljno usmerjeni ukrepi so omogočili hiter napredek na vseh stopnjah."

Stefan Kaiser, vodja oddelka za inženiring sortirnih sistemov pri podjetju PreZero Recycling, je zelo zadovoljen s celotnim potekom procesa in "odprto komunikacijo, neposrednim razmišljanjem, osredotočenim sodelovanjem, ki je prihranilo čas, ter pravočasno dobavo. Osebno mi je bilo všeč, da ekipa STADLER prisluhne stranki, aktivno razvija nove ideje in je odličen partner."

Zagon sortirnice se je odvil v začetku januarja 2022 in "zagonska faza poteka odlično," pravi Stefan Kaiser.

 

Za čistejši svet brez trošenja naravnih virov

PreZero meni, da so vsi odpadki, ki se ne reciklirajo, odpadne surovine. Podjetje si prizadeva nenehno izboljševati svoje procese, da bi ustvarilo svet, v katerem se naravni viri ne bodo več po nepotrebnem trošili, s ciljem 100-odstotnega recikliranja materialov. Kot član skupine Schwarz Group, ene vodilnih evropskih trgovskih skupin na področju maloprodaje živil, lahko PreZero razvija inovativne rešitve za celotno verigo - od proizvodnje do maloprodaje, od zbiranja odpadkov do sortiranja, recikliranja in ponovne uporabe - in tako zaključi krog verige.

Nova sortirnica, ki jo je zasnovalo podjetje STADLER, je del strategije podjetja PreZero za dosego tega cilja: "Za nas je to prvi korak na poti od sortirnice do proizvodnega obrata v skladu z veljavnimi industrijskimi standardi," pojasnjuje Stefan Kaiser.

Za podjetje STADLER je bil ta projekt ponovno priložnost za razvoj inovativnih rešitev za oskrbo industrije recikliranja z visokokakovostnimi reciklati in podporo prehodu na učinkovito krožno gospodarstvo.