STADLER in ZenRobotics skupaj s podjetjem Remeo gradita najsodobnejšo sortirnico v Evropski uniji

Članki

Podjetji STADLER in ZenRobotics sta za finsko podjetje Remeo Oy, specializirano za ravnanje z odpadki, zgradili novi sortirni center. Podjetje STADLER je v sodelovanju s podjetjem Remeo zasnovalo in zgradilo sortirnico, podjetje ZenRobotics pa je dobavilo robotske sisteme za sortiranje odpadkov, ki temeljijo na umetni inteligenci. Sortirni center za večje območje Helsinkov (Finska) navdušuje z najsodobnejšo tehnologijo, ki temelji na umetni inteligenci, inovativnimi postopki in visoko stopnjo avtomatizacije. Sortirnica vključuje tudi linije za sortiranje komercialnih in industrijskih odpadkov ter gradbenih odpadkov in odpadkov, ki nastajajo pri rušenju objektov, kar je novost v panogi. Kljub vsem težavam, ki jih je povzročila pandemija, je bila sortirnica dejansko dokončana pred rokom - dosežek, ki dokazuje uspešno sodelovanje med podjetji Remeo, STADLER in ZenRobotics.

Otvoritev nove sortirnice podjetja Remeo je potekala 14. februarja 2022 na slovesnosti, ki sta jo vodila Johan Mild, generalni direktor podjetja Remeo, in Mauri Lielahti, poslovni direktor  podjetja Remeo. Finski minister za gospodarstvo Mika Lintillä je prerezal trak in  sortirnico uradno razglasil za odprto. V svojem govoru je poudaril, da sortirnica za finsko krožno gospodarstvo predstavlja velik korak naprej.  Glasbena predstava ob otvoritvi je simbolizirala novo obdobje krožnega gospodarstva na Finskem in inovacije na tem področju. Zaradi pandemskih omejitev je bil dogodek predvajan v neposrednem prenosu. Spletno občinstvo si je lahko ogledalo tudi posnetke  postavitve sortirnice in si virtualno ogledalo lokacijo sortirnice.
 

Edinstven izziv: visoka stopnja avtomatizacije in dve sortirnici v enem

Gradnja nove sortirnice podjetja Remeo je projektante postavila pred edinstvene in zapletene izzive. Prvič naj bi se sortirnica za komercialne in industrijske odpadke s 30 t/h združila s sortirnico za gradbene odpadke s 15 t/h. Poleg tega je bila pomembna visoka stopnja avtomatizacije. Rešitev je zahtevala največjo iznajdljivost, inovativno razmišljanje in izjemno tesno sodelovanje med tremi partnerji Remeo, STADLER in ZenRobotics.

"Združitev naših izkušenj z gradbenimi odpadki z bogatim strokovnim znanjem  podjetja STADLER na področju komercialnih in industrijskih odpadkov ter izjemnim znanjem  podjetja ZenRobotics na področju robotike je bil odličen skupni projekt z zelo dobrimi rezultati," pojasnjuje Mauri Lielahti, poslovni direktor za obdelavo v  podjetju Remeo. "Pri podjetju STADLER nam je bila všeč njihova inovativnost, želja po iskanju novih rešitev in pripravljenost prisluhniti potrebam strank. Od leta 2014 nenehno sodelujemo s podjetjem ZenRobotics pri nadaljnjem razvoju. Na podlagi izkušenj s prejšnjo sortirnico smo vedeli, kaj storiti in česa raje ne. Naše sodelovanje se je izkazalo za popolnoma neproblematično."

Rezultat je konstrukcija, ki "združuje balistične separatorje, sejalne bobne, 3D bobne, optične sorterje, zračni separator , , sortirne robote, magnetne separatorje, separatorje na vrtinčne tokove in robote podjetja ZenRobotics, kar pomeni najsodobnejšo sortirnico v Evropski uniji," pravi Nikolaus Hofmann, inženir prodaje pri podjetju STADLER.      

Juha Mieskonen, vodja prodaje pri podjetju ZenRobotics, dodaja: "Sortirnica  podjetja Remeo je opremljena z 12 roboti, ki iz obsežnih gradbenih odpadkov in odpadkov, ki nastajajo pri rušenju, izločajo do 30 kg težke kose materiala. Skupaj opravijo do 24.000 operacij na uro. Roboti tako prevzamejo vsa težka dela, ki za ljudi ne bi bila niti izvedljiva niti varna. Roboti na kraju samem sortirajo različne frakcije, vključno z lesom, kovinami, kamni in plastiko različne kakovosti. S pomočjo številnih senzorjev in umetne inteligence jih je mogoče usposobiti za prepoznavanje novih frakcij, če je to potrebno. Sortirnico sestavljata dve različni predelovalni liniji z dvema nadaljnjima robotskima sistemoma na vsaki liniji. To je največja popolnoma robotizirana MRF, zato je bilo treba pri načrtovanju upoštevati nove operativne in varnostne vidike."

"Najbolj inovativne vidike lahko opišemo z načelom 'oblika sledi funkciji'," pojasnjuje Nikolaus Hofmann. "Funkcija linij je bila odločilna pri vsaki konstruktivni odločitvi. Gradbeni odpadki in odpadki rušenja objektov običajno zamašijo ali blokirajo sistem, zlasti na pri prehodih transportnih trakov. Zato smo se temu pri konstruiranju čim bolj izognili.  Namesto krajše in bolj kvadratne zgradbe smo zasnovali ozko in podolgovato stavbo."

Pristop k načrtovanju se je razširil tudi na iskanje rešitev za vzdrževanje, "da bi zagotovili zanesljivo in varno sortirnico za prihodnost," pravi Nikolaus Hofmann. "Sortirnica  je zasnovana za enostavno vzdrževanje, saj je skoraj vsak motor dostopen prek prehodov in ploščadi za vzdrževanje. Kjer je bilo mogoče, so bili podobni moduli razporejeni po skupinah, razporeditev pa omogoča tudi možnost prihodnje širitve. Sistem za odsesavanje prahu z več odsesovalnimi točkami, razporejenimi po celotni sortirnici, in dve veliki filtrirni enoti zunaj objekta prispevajo k ohranjanju čistoče vsortirnici."

Pristop "oblika sledi funkciji" se je izkazal za izjemno učinkovitega. Zahteve kupca so bile v celoti izpolnjene pri zasnovi v njegovo popolno zadovoljstvo: "Kakovost, enostavnost upravljanja in vzdrževanja so odlični. Rešitve so funkcionalne in usmerjene k uporabniku, kar zelo cenimo," je povzel Mauri Lielahti.
 

Tesno sodelovanje: ključ do uspešne in izjemno hitre izvedbe

Uspeh tako edinstvenega in kompleksnega projekta temelji na izjemnem medsebojnem zaupanju in tesnem sodelovanju med podjetji Remeo, STADLER in ZenRobotics - od razvojne faze do dokončanja objekta in sortirnice.

Nikolaus Hofmann pojasnjuje: "V razvojni fazi je potrebna intenzivna komunikacija in številni preskusi, da bi našli najboljšo rešitev. Tesno sodelovanje med podjetjema Remeo in STADLER je bilo fantastično. Natančno so bile opredeljene vse posebne zahteve za postopek sortiranja in razporeditev strojev za sortiranje. Odlična je bila tudi komunikacija in pretok informacij s strani podjetja ZenRobotics, kar nam je omogočilo, da smo razvili nemoteno delujoče rešitve."

Mauri Lielahti dodaja: "Nobena skrivnost ni, da je bila pandemija izziv za vsakega od nas in je predstavljala tudi dodatne izzive za naš projekt. Vse načrtovanje je potekalo na spletnih sestankih. Pri tem je bila potrebna dosledna in skrbna komunikacija, ki pa se je dobro obnesla. Prodajna ekipa podjetja STADLER je bila ves čas vključena in menimo, da je bil to eden glavnih razlogov za uspeh tega projekta. Imeli smo vtis, da prodajna in proizvodna ekipa resnično delata z roko v roki. Po naših izkušnjah je to zagotovilo za uspešen projekt."

Pandemija je zapletla tudi sam postopekpostavitve , začenši s prihodom montažne ekipe. Nikolaus Hofmann pojasnjuje: "Po prihodu na Finsko je morala ekipa najprej v karanteno, nato pa delati v skupinah. Toda opravili so res dobro delo!" To je vplivalo tudi na logistiko, zato je bilo "usklajevanje vseh zunanjih dobaviteljev in dostava vseh agregatov na gradbišče izziv. Zaradi težav pri prevozu s trajektom se je prevoz nekaterih večjih elementov zavlekel. Morali smo veliko improvizirati in se osredotočiti na to, da smo se držali urnika."

Kljub tem težavam je bil projekt končan tri mesece in pol pred rokom. "To je bil velik dosežek, zlasti v času pandemije," pravi Juha Mieskonen. "Gradnja in montaža sta potekali popolnoma gladko: vsakodnevni procesi so bili ves čas dobro usklajeni. Komunikacija med vsemi tremi strankami je delovala zelo dobro in močno prispevala k uspešnemu dokončanju sortirnice."
 

Velik projekt na evropski ravni z velikim vplivom na finsko ravnanje z odpadki

Sortirnica podjetja Remeo je edinstvena v Evropi. V sortirnici je uporabljena najsodobnejša tehnologija, s katero bo recikliranje materialov prvič imelo veliko večjo vlogo kot pridobivanje energije. Obrat ima letno zmogljivost 120.000 ton gradbenih odpadkov in odpadkov rušenja objektov ter 60.000 ton komercialnih in industrijskih odpadkov. Odpadki se predelajo v visokokakovostne nadomestne surovine. Tako se jih lahko ponovno uporabi in jih ni treba sežgati.

Sortirnica podjetja Remeo bo lahko pokrila več kot 30 odstotkov vseh potreb po recikliranju odpadkov na območju Helsinkov. S povečanjem zmogljivosti recikliranja ta sortirnica zagotavlja, da odpadkov s Finske ne bo več treba izvažati. Sortirnica podjetja Remeo omogoča učinkovito recikliranje odpadkov blizu kraja njihovega nastanka, zato se zaradi kratke razdalje zmanjšajo emisije zaradi prevoza. S to učinkovito sortirnico za recikliranje podjetje Remeo svojim strankam pomaga doseči minimalno 70-odstotno stopnjo recikliranja, ki jo zahteva zakonodaja.
 

Prihodnost krožnega gospodarstva

Sodobna reciklažna infrastruktura je bistvenega pomena za hiter prehod na krožno gospodarstvo. Industrija recikliranja se vse bolj poslužuje naprednih tehnologij, da bi izpolnila vse večje zahteve po sortiranju odpadkov in hkrati povečala prihodke. MRF podjetja Remeo je odličen primer sodelovanja podjetij, ki so pionirji na tem področju in razvijajo učinkovite in inovativne rešitve, ki utirajo pot v prihodnost ravnanja z odpadki.