Podjetji STADLER in Krones s Centrom za reciklažo polimerov v Las Vegasu omogočata sklenjen krog recikliranja plastike – s prvim tovrstnim reciklažnim centrom v Severni Ameriki

Članki

STADLER Anlagenbau GmbH je v sodelovanju s Kronesom razvil in postavil nov Center za reciklažo polimerov (Polymer Center) v Las Vegasu, Nevada, ZDA. V tem centru plastenke in drugo plastično embalažo pripravijo, da iz njih proizvedejo nove uporabne plastične materiale za novo embalažo. Ta center, prvi te vrste v Severni Ameriki, sklepa krog recikliranja plastike, da bi zadostil naraščajočemu povpraševanju po visokokakovostni reciklirani plastiki za živila.

Republic Services, vodilno ameriško podjetje za okoljske storitve, je odprlo prvi vertikalno integrirani obrat za recikliranje plastike v Severni Ameriki. Proizvaja reciklirane smole, ki se uporabljajo za izdelavo trajnostne embalaže. Pri postavitvi novega Centra za reciklažo polimerov v Las Vegasu je podjetje Krones, kot generalni izvajalec projekta, tesno sodelovalo s podjetjem STADLER, pri čemer je bilo podjetje STADLER odgovorno za mehansko sortiranje na linijah PET in PO. Nova sortirnica bo letno proizvedla več kot 50.000 ton recikliranih smol, ki se bodo vrnile v materialni krog.

Novi Center za reciklažo polimerov predeluje predhodno sortirano plastiko, ki jo zbira podjetje Republic Services po zahodu Združenih držav Amerike, za pridobivanje PET in poliolefinov (PO). PET se pretvori v reciklirane delce PET (rPET), ki se uporabljajo za proizvodnjo novih plastenk. Predelane poliolefine je mogoče neposredno uporabiti za izdelavo novih plastenk in posod.

»Center za reciklažo polimerov je prvi te vrste v Severni Ameriki,« je dejal Pete Keller, podpredsednik za recikliranje in trajnostni razvoj pri Republic Services. "To je prvič, da bo eno samo ameriško podjetje upravljalo celoten krog recikliranja plastike: od zbiranja odpadkov do proizvodnje visokokakovostnih recikliranih smol, ki jih je mogoče uporabiti za izdelavo trajnostne embalaže."

Ta pomemben projekt za podjetje Republic Services je zahteval skrbno načrtovanje in raziskave, da bi izbrali najboljšega partnerja. »O poslovnem modelu Centra za reciklažo polimerov smo prvič razmišljali leta 2019,« pojasnjuje Pete Keller. »Izbrali smo podjetji STADLER in Krones, ker bomo po našem mnenju s pomočjo teh podjetij lahko proizvedli najbolj kakovostne in najtrajnejše izdelke na tem trgu. STADLER-jevo ekipo in stroje smo že poznali in vedeli smo, da bodo postavili trdno konstrukcijo. Za podjetje Krones smo večkrat slišali, da njihova pralna linija zagotavlja najkakovostnejše rPET delce, ki so na voljo na trgu. Ti sistemi nam omogočajo proizvodnjo tako materialov varnih za hrano kot barvnih materialov na način, ki prej ni bil na voljo na trgu, in omogočajo večjo možnost recikliranja materialov.«

 

Sistem z dvema linijama omogoča z visokokakovostno reciklirano plastiko zaprt reciklažni krog

Center za reciklažo polimerov v Las Vegasu sortira in predeluje material v balah na dveh linijah: liniji za PET in liniji za mešano plastiko, obe delujeta s kapaciteto 5 t/h. »To je največja sortirnica z dvema linijama za recikliranje plastike v Združenih državah,« komentira Mat Everhart, izvršni direktor Stadler America LLC (hčerinsko podjetje STADLER Anlagenbau GmbH). Pričakuje se, da bo letno prešlo 50.000 ton plastike v materialni reciklažni krog.

Materiali, dovedeni v linijo PET, se najprej mehansko sortirajo. Nato se iz sortiranega materiala odstranijo delci železa. Balistični separator STADLER STT2000 nato razvrsti material v valjane (3D), ploščate (2D) in fine frakcije.

Te frakcije gredo skozi postopek razvrščanja na osnovi senzorjev v infrardečem območju (NIR). Pokrovčki, obročki in 2D frakcije se pošljejo v stiskalnico, 3D frakcije pa v STADLER-jev odstranjevalec etiket. Brezbarvni PET, pokrovčki in obročki se pošljejo v Kronesovo pralno linijo, ki granulira in očisti material, medtem ko se barvni PET stisne v bale.

Na liniji za predelavo mešane plastike se vhodni material sortira v fine frakcije in skozi sito - slednji se dodatno loči na lahke in težke frakcije. Težka frakcija mešane plastike se razvrsti v štiri skupine polietilena (PE) – naravna barva, bela, rdeča/oranžna, druge barve in v dve skupini polipropilena (PP) - naravna/bela in druge barve.

Iz preostalega materiala se izloči PET in prenese na PET linijo. Produkti iz linije za mešano plastiko se pošljejo v skladiščne bunkerje, kjer polavtomatski nakladalni program poskrbi za dovajanje materiala v stiskalnice glede na vrsto materiala.

 

Uspešno sodelovanje za pravo krožno gospodarstvo

Center za reciklažo polimerov v Las Vegasu je del načrta podjetja Republic Services za izgradnjo mreže po vsej državi, ki bo svojim strankam pomagala doseči resnično krožno gospodarstvo za plastiko: »Podjetje Republic Services se zavezuje, da bo podrobno preučilo vsak od stranke prevzet tovor, in da bo spodbujalo krožnost posameznih ključnih materialov,« pojasnjuje Pete Keller. »Center za reciklažo polimerov bo omogočal pravi sklenjen reciklažni krog od plastenke do plastenke in od embalaže do embalaže, da bi našim strankam pomagali pri doseganju njihovih trajnostnih ciljev. Naš integrirani model »Hub-and-Spoke« bo zagotovil pokritost po celotni državi. Prejeli smo izjemen odziv industrije in potencialnih strank, zato bomo pospešili naš načrt za razvoj drugega in tretjega centra za reciklažo polimerov.«

Podjetje namerava zgraditi še tri centre za reciklažo polimerov, da bi premostilo vrzel med ponudbo in hitro naraščajočim povpraševanjem po reciklirani plastiki, ki ga povzročajo predpisi in spreminjajoče se želje potrošnikov glede trajnostne embalaže. Po poročilu The Recycling Partnership je vrzel med trenutno ponudbo rPET v ZDA za uporabo v plastenkah in predvidenim povpraševanjem leta 2025 skoraj 500.000 ton.

Zaradi pozitivnih izkušenj s podjetjem STADLER pri postavitvi postavitvi Centra za reciklažo polimerov v Las Vegasu se je podjetje Republic Services odločilo razširiti to sodelovanje: »Naše tesno partnerstvo s podjetjema STADLER in Krones, zasnova in kakovost strojev ter uspešna izvedba projekta so nas prepričali, da smo naročili še sistema 2 in 3 za naše centre v razvoju,« zaključi Pete Keller.