Podjetje STADLER je za družbo TERNA ENERGY,Tripoli, v Grčiji, načrtovalo in postavilo prvo od treh visoko učinkovitih naprav za sortiranje in predelavo komposta

Članki

Grški specialist za obnovljive vire energije TERNA Energy, hčerinsko podjetje skupine GEK TERNA Group, je vodilni na področju proizvodnje in shranjevanja čiste energije ter največji vlagatelj v obnovljive vire energije v Grčiji. S svojimi projekti celovitega ravnanja z odpadki utrjuje svoj položaj na področju trajnostnega razvoja in krožnega gospodarstva. Na tem področju se TERNA Energy zanaša na podjetje STADLER, globalno dejavnega nemškega strokovnjaka na področju načrtovanja, proizvodnje in montaže sortirnic na ključ, kot strateškega partnerja pri javno-zasebnih projektih načrtovanja in gradnje sortirnic v regiji Epirus in sedaj tudi v regiji Peloponez. Podjetje STADLER je pravkar zaključilo zagon svojega najnovejšega objekta za sortiranje in predelavo komposta v Tripoliju, glavnem mestu regije Peloponez. Dela na dveh nadaljnjih projektih v Sparti in Kalamati že potekajo.

Za novo sortirnico so značilni visoka stopnja avtomatizacije, velika učinkovitost in zmožnost prilagajanja različnim sestavam materialov. Zagotavlja stalno visoko kakovost in dosega odlične stopnje predelave - več kot 90 % za organske sestavine, plastične posode, steklenice in papir ter 80 % za bio- in PE-folije. Dodatna prednost je vzdrževanju prijazna zasnova naprave; vse komponente in motorji so serviserjem lahko dostopni.

 

Velika učinkovitost in prilagodljivost za visokokakovostne rezultate

V sortirnico se komunalni odpadki dovajajo z enim trakom z zmogljivostjo 30 do 40 ton na uro. Ti odpadki se v obratu predelajo, pri čemer nastanejo visokokakovostni reciklati in organske snovi. Prva skupina materialov - PET, HDPE, PP/PS, folije, papir, karton, železne in neželezne kovine - se zbira na bunkerskih trakovih in nato stiska v bale. Druga skupina je sestavljena iz dveh frakcij, ena iz anaerobne razgradnje in druga iz komposta. Te se nadalje predelajo v napravi za predelavo komposta z zmogljivostjo 10 ton na uro. Pri tem nastaneta dve čisti frakciji komposta, ki se razlikujeta po lastnostih in velikosti materiala.

Projektna skupina STADLER je razvila napravo, ki ponuja učinkovito rešitev za specifične odpadke, ki nastajajo v regiji: "Za Peloponez je zelo značilen turizem. To vpliva na sestavo odpadkov. Obstajajo velika sezonska nihanja v obnašanju potrošnikov in veliko različnih oblik embalaže," pojasnjuje Dimitris Blanas, vodja prodaje v Grčiji in na Bližnjem vzhodu pri podjetju STADLER.

Postopek razvrščanja se začne z dvema sejalnima bobnoma in balističnim separatorjem STADLER STT5000. Tu se ločijo kotaleči se material, ploščati material in ostanki. V tej fazi obdelave začnejo delovati optični separatorji Pellenc ST COMPACT, ki so brezhibno integrirani v hitre transportne trakove STADLER. Odpadke na dveh glavnih linijah razvrščajo glede na material in barvo: 2D za ploščati material, kot je mešani papir, karton ali folija, in 3D za votle predmete, kot so steklenice, posode in pladnji. Separatorji z najnovejšo vrhunsko tehnologijo podjetja Pellenc ST so popolni iz več razlogov: kompakten format, majhna poraba energije, visoka zmogljivost in zmožnost obvladovanja tako nastalih količin kot tudi različne sestave materiala. "S svojo visoko zmogljivostjo bodo te naprave lahko obdelovale vedno večje količine odpadkov," pravi Steve Halpin-Gosset, regionalni direktor prodaje za Južno Evropo pri podjetju Pellenc ST. "Zaradi njihove velike prilagodljivosti je mogoče nastavitve sortiranja prilagoditi tudi spremembam v sestavi toka odpadkov."

 

Učinkovit pristop, ki temelji na sodelovanju, zagotavlja pravočasno dobavo

"Imeli smo zelo malo časa za montažo, sortirnica pa je morala zaradi velike količine komunalnih odpadkov in omejenih skladiščnih prostorov delovati s polno zmogljivostjo takoj prvi dan po toplem zagonu," pojasnjuje Dimitris Blanas. Tesno sodelovanje z ekipami TERNA Energy, tehnološkim partnerjem Pellenc ST in drugimi dobavitelji je bilo ključnega pomena za pravočasno dokončanje sortirnice. "Osredotočili smo se na učinkovito usklajevanje vseh ekip in skrbno načrtovanje vseh dobavnih rokov pred namestitvijo, da bi se izognili kakršni koli izgubi časa. Poleg tega so bili izredno pomembni podrobni pregledi in skrbne priprave v vseh fazah montaže in hladnega zagona." Steve Halpin-Gosset dodaja: "S podjetjem STADLER sodelujemo že več let in smo vzpostavili trdno partnerstvo. Naši dobri odnosi in sodelovanje naših ekip so garancija za uspeh tega projekta."

Družba TERNA Energy je bila zelo zadovoljna s potekom celotnega projekta. Vodja projekta Diomidis Kamoutsis je bil navdušen nad "ponujeno konstrukcijo in kakovostjo, ki jo je zagotovilo podjetje STADLER, ter učinkovitim upravljanjem projekta v vseh fazah - od načrtovanja do dobave in postavitve ter zagona. Ekipo STADLER je bilo mogoče kadar koli kontaktirati, zelo hitro se je odzvala ob vsaki težavi in učinkovito sodelovala z drugimi ponudniki storitev in dobavitelji na gradbišču. Hitra dobava in montaža sta bili impresivni."

 

Strateško partnerstvo za trajnostni razvoj in krožno gospodarstvo

V okviru partnerstva z družbo TERNA Energy je podjetje STADLER zasnovalo še dve sortirnici za sortiranje in predelavo komposta s primerljivo opremo in zmogljivostmi za okrožji Lakonija in Mesenija, ki se prav tako nahajata v regiji Peloponez. Podjetje STADLER bo vse tri sortirnice podpiralo z lokalno servisno ekipo in lastnim skladiščem materiala za vzdrževalna dela. Te tri sortirnice in sortirnica v Epiru, ki jo je prav tako zasnovalo in zgradilo podjetje STADLER, bodo najsodobnejše sortirnice v državi.