Podjetje STADLER je načrtovalo in postavilo najsodobnejšo sortirnico lahke embalaže za podjetje TBM v Yokosuki na Japonskem

Članki

Podjetje STADLER je načrtovalo in postavilo sortirnico za samodejno razvrščanje lahke embalaže in okolju prijaznega materiala LIMEX, ki temelji na osnovi apnenca. Material je razvilo in ga tudi proizvaja podjetje TBM. Sortirnica se bo uporabljala kot del skupnega projekta podjetja TBM in mesta Yokosuka za spodbujanje zbiranja in recikliranja plastičnih odpadkov in LIMEX materiala v mestu in okolici. Poleg tega namerava podjetje TBM sortirnico uporabiti za razvoj v prihodnost usmerjenega modela recikliranja virov in tako prispevati k oblikovanju podnebno nevtralne družbe.

TBM je tako imenovani japonski start-up Unicorn, ustanovljen z vizijo: "Na podlagi preteklosti oblikujemo prihodnost z inovacijami, ki ohranjajo krožno gospodarstvo skozi stoletja." Podjetje želi prispevati k podnebno nevtralni družbi z razvojem novih okolju prijaznih materialov in novih modelov za recikliranje virov.

Vodilni izdelek podjetja TBM je revolucionarni trajnostni material LIMEX. Je učinkovita alternativa plastiki in papirju, ki se lahko uporablja za izdelavo zelo različnih izdelkov, kot so embalaža, posode za hrano, nakupovalne vrečke in celo reklamne folije z osvetlitvijo. V glavnem je izdelan iz apnenca, ki je bogata surovina, material ima približno 97 % manjšo vsebnost vode kot papir ter do 40 % manjšo vsebnost oglijka kot plastika (odvisno od vrste plastike). Po uporabi ga je mogoče tudi reciklirati za proizvodnjo novih alternativnih plastičnih materialov. Zaradi teh lastnosti je LIMEX prejel azijsko-pacifiško nagrado Stevie Award 2017 v kategoriji "Inovacije na področju energije in trajnostnega razvoja".

V okviru strategije podjetja za pospešitev uporabe izdelkov LIMEX in zmanjšanje porabe naravnih virov je podjetje TBM podjetju STADLER dalo naročilo za projektiranje in postavitev nove najsodobnejše sortirnice. V sortirnici se z najsodobnejšimi tehnologijami ločujeta LIMEX material in lahka embalaža iz plastike, ki se reciklirajo v granule za proizvodnjo embalaže.

 

Najsodobnejša tehnologija in inovativno razmišljanje vodita k stranki prilagojenem konceptu

V sortirnico se dovajajo bale sestavljene iz plastičnih materialov in materiala LIMEX, ki se nato sortirajo v kovine, PP, PE, PS, PET, mešano plastiko ter v frakcijo 2D in drobno frakcijo. Razvrščeni izhodni material se najprej skladišči v zabojnikih. Nato se tridimenzionalni material iz PP, PE, PS, PET in mešana plastika dovajajo v stiskalnico. Sortirnica uporablja najnovejše tehnologije za doseganje kakovosti, ki je potrebna za recikliranje izhodnega materiala. V sortirnici so med drugim vgrajeni dvonivojski balistični separator STADLER, hitri transporterji s širino 2,9 m in pet enot za sortiranje NIR.

Zaradi posebnih lastnosti sortiranih materialov in omejenega prostora, kjer je bilo treba namestiti sortirno linijo, je bilo potrebno inovativno razmišljanje, po katerem je znano ravno podjetje STADLER. "Plastični material, ki ga obdelujemo v sortirnicii, je izjemno lahek," pojasnjuje Ursina Mutzner, vodja mednarodne prodaje pri podjetju STADLER. "Med različnimi testi s primerljivimi materiali v našem nemškem testnem centru smo ugotovili, da morajo imeti lopatice dvonivojskega balističnega ločevalnika večji nagib od 25 stopinj, za katere je stroj dejansko zasnovan. Zato smo se pri načrtovanju sortirnice odločili, da balistični separator postavimo na rahlo nagnjeno jekleno konstrukcijo, da bi dosegli večji nagib lopatic, ki je potreben za optimalno kakovost sortiranja."

Takuya Sugiyama, vodja oddelka za reciklirne linije pri podjetju TBM, dodaja: "Stavba sama po sebi ni zelo visoka, zato med balističnim ločevalnikom in stropom ni bilo veliko prostora. Sprva smo mislili, da bomo morali delno dvigniti streho, da bi lahko namestili sortirni sistem. Toda namestitveni ekipi podjetja STADLER je sistem uspelo namestiti brez dviga strehe. V podjetju TBM to zelo cenimo."

STADLER-jeva iznajdljivost v fazi načrtovanja in postavitve sortirnice se je obrestovala in podjetje TBM je s sortirnico zelo zadovoljno. Takuya Sugiyama je še posebej navdušen nad "evropskim, privlačnim dizajnom in visokimi varnostnimi standardi. Sortirnica je zasnovana do najmanjše podrobnosti. Vsi obiskovalci sortirnice jo vidijo enako kot mi in nam dajejo pozitivne povratne informacije. Zelo smo veseli sodelovanja s podjetjem STADLER."

 

Najsodobnejša, hitro postavljena sortirnica

Projekt je vključeval več operativnih izzivov, začenši z logističnimi težavami in težavami pri nabavi sestavnih delov: "Zaradi razmer v svetovni preskrbi je bila nabava nekaterih sestavnih delov težavna," poroča Ursina Mutzner. "Izziv je bil tudi topel zagon, saj je bilo testnega materiala premalo. Vendar smo našli rešitve tudi za to, tako da smo lahko pravočasno postavili sortirnico, pripravljeno za obratovanje," dodaja Megumi Sasaki, svetovalka podjetja STADLER na Japonskem.

Takuya Sugiyama potrjuje: "Podjetje STADLER je s svojo majhno in učinkovito ekipo pravočasno opravilo zagon. Bilo je odlično: le 18 tednov od začetka postavitve do predaje v skladu s časovnim načrtom. Na gradbišču smo se lahko vsak dan prepričali, kako profesionalno deluje podjetje STADLER."

 

Sodelovanje od začetnega kontakta do podpore po zagonu sortirnice

Podjetje STADLER vidi odnos s svojimi strankami kot pravo partnerstvo in jim po svojih najboljših močeh pomaga pri sprejemanju pravilnih odločitev za njihovo poslovanje in delovanje. V okviru projekta je na primer ekipa TBM lahko obiskala primerljivo sortirnico, ki jo je postavilo podjetje STADLER v Hyugi, in se prepričala, kakšne rezultate je mogoče doseči tudi v njihovi sortirnici v Jokosuki. Takuya Sugiyama je menil, da je to zelo vplivalo na odločitev glede izvajalca: "Ogledali smo si številne sortirnice in očitno je bilo, da podjetje STADLER ponuja optimalno zmogljivost zaradi bogatih izkušenj in znanja, ki jih je podjetje pridobilo pri svojem globalnem poslovanju. Poleg tega smo bili presenečeni, kako odlično je zasnovana sortirnica podjetja STADLER."

Med načrtovanjem sortirnice je podjetje STADLER najprej izvedlo različne teste v Nemčiji, nato pa je še v sortirnici v Hyugi opravilo test z materiali podjetja TBM. Takuya Sugiyama je bil zelo navdušen: "Že tako smo imeli dober občutek glede podjetja STADLER. Vendar je test potrdil našo odločitev in jasno pokazal, kaj nam ta sortirnica lahko nudi."

Poleg tega je podjetje STADLER temeljito usposobilo določene sodelavce podjetja TBM za učinkovito upravljanje sortirnice. STADLER bo podjetje TBM podpiral tudi med obratovanjem sortirnice. "Pravi obratovalni proces se je šele začel, zato sta stalna podpora in komunikacija med podjetjema STADLER in TBM zelo pomembna. Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili celotni ekipi STADLER za njihovo delo."