Podatkovna platforma v oblaku STADLER izboljšuje storilnost sistema in povečuje razpoložljivost

Članki

Podatkovni oblak STADLER (SDC) zagotavlja celovit pregled delovanja sortirnega sistema. Zbrane informacije se lahko uporabijo za optimizacijo delovanja sistema, poenostavitev odpravljanja napak in storitev za stranke ter povečanje razpoložljivosti sistema.

 

STADLER je platformo SDC v oblaku razvil sam. Platforma zbira podatke o delovanju in podatke o senzorjih iz strankine sortirnice. Informacije so varno shranjene v oblaku in do njih lahko prek spletnega portala stranka dostopa kjer koli. SDC uporablja avtomatizacijo in industrijski internet (IIoT) za optimizacijo procesov sortirnic STADLER in njihovo večjo učinkovitost, hkrati pa STADLER-jevim strankam zagotavlja hitrejšo in kvalitetnejšo podporo.

Amela Sijarić, vodja ekipe SDC podjetja STADLER, pravi: "Sistem SDC omogoča strankam in naši službi za pomoč strankam neposredno povezavo s posameznimi napravami v sortirnici. Zagotavlja nam dragocen vpogled v delovanje in omogoča učinkovitejše sodelovanje s strankami pri reševanju morebitnih težav. Prav tako nam omogoča, da zagotovimo, da bodo sortirni sistemi še naprej ustrezali spreminjajočim se potrebam naših strank. SDC je sistem z velikim potencialom, zato bomo skupaj s strankami razširili njegove zmogljivosti z novimi funkcijami."

SDC je enako učinkovit pri vseh sortinih sistemih in se lahko uporablja tudi pri obstoječih sortirnih sistemih, kjer je morda treba posodobiti le del strojne opreme. Pri teh sistemih lahko SDC izpostavi področja, na katerih je mogoče izboljšati procese in jih uporabi za posodobitev obstoječih naprav.

Optimizirana učinkovitost procesa, največja razpoložljivost naprav

Sistem SDC omogoča pregled nad delovanjem sortirnice z možnostjo analize posameznih naprav. Podatki, ki jih sistem zbira, so pomembno orodje za izboljšanje procesa sortiranja, odkrivanje ozkih prehodov ali napak in njihovo hitro odpravljanje. Analiza preteklih podatkov lahko pomaga optimizirati delovanje posameznih naprav in prepoznati možnosti za izboljšanje učinkovitosti celotnega sortirnega sistema.

Če pride do težav, jih je mogoče hitreje in učinkoviteje rešiti s SDC sistemom. "Sistem označi napako v diagramu pretoka z navedbo imena enote, v kateri se pojavi napaka," pojasnjuje Amela Sijarić. "Stranka lahko že na prvi pogled vidi, kje mora posredovati, da bi rešila težavo. Če potrebuje pomoč, lahko naši tehnični strokovnjaki takoj dostopajo do podatkov o sistemu. Tako lahko hitro odkrijejo morebitno napako in le-to odpravijo. To je velika prednost za stranke podjetja STADLER. Dostop do podatkov nam omogoči, da lahko takoj pošljemo strokovnjaka, ki je najprimernejši za reševanje nastale napake. Poleg tega lahko že vse potrebne nadomestne dele vzame s seboj."

Odločilna prednost SDC sistema za stranko je, da se s spremljanjem stanja in delovanja sortirnih sistemov ter hitrim ukrepanjem pri odpravi napak čas nedelovanja sistema skrajša na minimum.

Popoln dostop do posodobljene tehnične dokumentacije in navodil

SDC omogoča strankam fleksibilen dostop do celotne dokumentacije za vsako napravo v sortirnici. To ne vključuje le tehničnih podatkovnih listov in priročnikov, temveč tudi katalog rezervnih delov. Ob naročilu lahko stranka s pomočjo fotografije, opisa in številke rezervnega dela v katalogu zelo hitro najde pravi del. V razdelku z dokumentacijo so na voljo tudi videoposnetki, ki jih je pripravila servisna ekipa STADLER, za najpomembnejša vzdrževalna dela, ki jih običajno opravi stranka.

Nenehne inovacije

SDC system so konec leta 2018 začeli uporabljati v podjetju za sortiranje papirja v Ingolstadtu, sledila pa so mu druga podjetja v Nemčiji, Franciji, Švici in na Danskem. Eno izmed sodelujočih podjetij je tudi podjetje AFM Entsorgungsbetrieb GmbH. To podjetje SDC sistem uporablja že šest mesecev. Direktor podjetja g. Anastasios Melidis se zaveda prednosti nove platforme: "S SDC sistemom lahko analiziramo učinkovitost našega sortirnega sistema, zaznamo padec učinkovitosti in hitro ugotovimo napake ali poškodbe. Koristen je tudi za naše poslovanje, saj nam zagotavlja statistične podatke, ki nam pomagajo pri operativnem načrtovanju. Po kratki predstavitvi Sistema SDC je uporaba le-tega precej enostavna."

Christian Ascherl-Landauer, direktor podjetja MAD Recycling GmbH, ki je v svojem obratu za recikliranje papirja in kartona v Ingolstadtu uvedel SDC, se strinja: "Uporaba je priročna in jasna." Ugotovil je, da se je razpoložljivost sortirnega sistema z uporabo SDC sistema izboljšala. "Nadzor nad sortirnico se je izboljšal. Bolje lahko analiziramo čas nedelovanja sistema in uvajamo spremembe med delovanjem. Izboljšano odpravljanje težav in ciljno usmerjeni ukrepi za odpravo le-teh bodo v prihodnosti še povečali razpoložljivost sortirnice."

Razvoj je v polnem teku, novi projekti potekajo v Evropi in ZDA. "Preučujemo nove funkcije, kot sta volumetrična stopnja pretoka in analiza temperature. Prav tako si prizadevamo za uvedbo funkcij spremljanja stanja in preventivnega vzdrževanja," sklene Amela Sijarić.