Novi STADLER-jev WireX postavlja nove standarde na področju avtomatiziranega razžičevanja bal

Članki

Podjetje STADLER Anlagenbau GmbH na sejmu IFAT v Münchnu predstavlja svoj novi avtomatski stroj za razžičevanje bal WireX. Inovacija popolnoma avtomatizira razžičevanje ter z izjemno učinkovitim in varnim postopkom odstrani žice iz bale

Žica za vezanje bal je v industriji recikliranja nepogrešljiva: brez nje bi bilo zbiranje, prevoz in predelava velikih količin odpadkov, ki vstopajo v proces recikliranja, veliko težje. Obsežna uporaba žice postavlja reciklažna podjetja pred izziv, kako žico učitkovito in varno odstraniti.

"To je zapleteno opravilo, ki se običajno izvaja ročno ali le z delno mehansko podporo," pojasnjuje Rok Mežič, vodja razvoja pri podjetju STADLER. "Vendar pa je ročno odstranjevanje žice naporno in dolgotrajno. Poleg tega predstavlja varnostno tveganje za zaposlene. Po temeljitih pogovorih s strankami smo ugotovili, da imajo obstoječi procesi šibko točko. Odločili smo se, da bomo razvili rešitev, ki nam bo omogočila učinkovito reševanje tega problema. Rezultat je novi sistem WireX, ki v celoti avtomatizira proces in v enem samem prehodu iz bal odstrani žice. S tem se bistveno povečata učinkovitost procesa in zmogljivost sistema za sortiranje. Hkrati izboljšuje varnost zaposlenih. Prepričani smo, da WireX zapolnjuje kritično vrzel na trgu. Izpolnjuje potrebe naših strank in postavlja nove standarde v industriji."

Novost v industriji: razžičevanje bal v enem prehodu

S pomočjo senzorjev za prepoznavanje in merilnih sistemov nova naprava STADLER WireX brez težav izmeri bale in odstrani žice iz bal. To opravi v enem prehodu, ne da bi bilo treba balo še enkrat vložiti v enoto. Jeklena enota za razžičevanje je integrirana v okvir, ki je prav tako izdelan iz jekla in je odporen na vibracije, ter je zasnovan za standardne dimenzije bal, kar zagotavlja nemoteno delovanje.

Bale se do naprave za razžičevanje dovajajo z ločenim trakom. Nameščene so nad osnovno ploščo z mrežnimi ploščami, ki držijo balo. Senzorji nad dovodnim trakom, v komori in na loputi zagotavljajo, da je bala natančno in pravilno pozicionirana. Ko je bala v pravilnem položaju, se v balo potisnejo noži, ki fiksirajo žico za rezanje. Sistem za merjenje bale zagotavlja, da se noži pravilno premaknejo v balo. Po rezanju se noži izvlečejo, žice se zvijejo in z majhnim integriranim pospeševalnim trakom oddajo v ločen zabojnik za recikliranje. Osnovna plošča se odpre in bala pade na trak pod enoto za razžičevanje, ki material transportira v sistem za sortiranje.

"Sistem WireX hitro in učinkovito iz bal odstrani žice, kar prihrani veliko časa, saj ni potreben drugi prehod ali ročno odstranjevanje preostalih žic," pravi Rok Mežič.

Novi WireX je prestal stroge razvojne in potrditvene postopke podjetja STADLER ter bil temeljito preizkušen v njegovem testnem centru v Sloveniji. Poleg tega trenutno potekajo končni testi v realnih pogojih delovanja v sortirnici odpadkov stranke iz Nemčije.

Zainteresirane stranke si lahko novi WireX ogledajo na tem videoposnetku.