Največja sortirnica podjetja STADLER v Latinski Ameriki je začela obratovati v Mexico Cityju

Članki

V Latinski Ameriki, natančneje v Mehiki, je začela delovati največja in najsodobnejša sortirnica Azcapotzalco. S tem objektom je mesto Mexico City prvo mesto v državi, ki se je zavzelo za ustrezno ravnanje z gospodinjskimi odpadki na podlagi krožnega gospodarstva, kar je eden od prednostnih ciljev sedanje vlade.

STADLER je zagotovil najsodobnejšo tehnologijo, ki je omogočila uresničitev tega pomembnega cilja. Natalya Duarte, vodja prodaje za Mehiko pri podjetju STADLER, pravi: "Zahvaljujemo se Mexico Cityju, da nam je omogočil, da lahko prispevamo k zmanjševanju odpadkov v mestu, ki je eno najbolj naseljenih velemest na svetu in vsak dan proizvede več kot 12.000 ton odpadkov." Na ta način mestna uprava izpolnjuje svoje okoljske obveznosti. Zaveda se, kako pomembno je spoštovati mednarodne sporazume in uporabljati načela krožnega gospodarstva.

Avtomatska sortirnica za ločevanje in obdelavo gospodinjskih odpadkov je prva v državi, ki je v lasti mesta. Na 11.000 m2 površine sortira papir, karton, večplastno embalažo, PET in HDPE, plastične vrečke in folije, aluminijaste pločevinke, vrečke s kovinsko prevleko, tekstil, steklo in kovine. Sortirnica je začela obratovati maja 2021. Dnevno predela približno 1.000 ton gospodinjskih odpadkov iz okrožij Cuauhtémoc, Gustavo A. Madero, Miguel Hidalgo in Azcapotzalco ter lahko sprejme do 1.400 ton odpadkov na dan. Sortirnica je ustvarila 404 novih delovnih mest.

Upravljalec sortirnice je podjetje Pro Ambiente, hčerinsko podjetje družbe CEMEX. Podjetje ima več kot 25 let izkušenj na področju ravnanja z odpadki ter z upravljanjem naprav za sortiranje in recikliranje goriv, pridobljenih iz odpadkov. "Ponosni smo, da smo del tega novega projekta, ki je v skladu z našimi cilji trajnosti in zmanjšanja emisij. Pri upravljanju te sortirnice bomo uporabili pristop, ki bo v ospredje postavil varnost naših zaposlenih, z vzdrževalnimi in proizvodnimi programi v skladu z mednarodnimi standardi pa bomo zagotovili neprekinjeno delovanje in visoko kakovost sortiranja, kar bo omogočilo boljšo predelavo odpadkov, nastalih v Mexico Cityju," pojasnjuje José Guillermo Díaz, ki je v podjetju CEMEX odgovoren za tehnologijo in alternativna goriva.

 

Slovesna otvoritev sortirnice

Slovesna otvoritev sortirnice se je odvijala v nedeljo, 25. julija. Prisotni so bili pomembni politični predstavniki, med njimi Claudia Sheinbaum Pardo, vodja mehiške vlade, Jesús Antonio Esteva Medina, sekretar za javna dela v Mexico Cityju, Marina Robles García, vodja sektorja za okolje in teritorialni razvoj v Mexico Cityju, Vidal Llerenas Morales, župan mesta Azcapotzalco, in Gautier Mignot, veleposlanik delegacije Evropske unije v Mehiki.

Claudia Sheinbaum Pardo je po zanimivem govoru o pomenu takšne sortirnice, sortirnico s pritiskom na gumb tudi zagnala in poudarila, da le-ta izpolnjuje cilj njenega načrta za prehod v krožno gospodarstvo.

"Namesto da bi tovornjaki odpadke vozili na odlagališča in jih tam odlagali, zdaj vse sortiramo. Z recikliranjem izdelujemo nove izdelke. To predstavlja krožno gospodarstvo v Mexico Cityju. Bodimo ponosni, da je ta sortirnica komunalnih odpadkov, najsodobnejša v Latinski Ameriki, prav tu, v Mexico Cityju," je ob slovesnem odprtju dejala Claudia Sheinbaum Pardo.

 

Avtomatizacija in ročno delo: popolno ravnovesje

Mehanska obdelava med nakladalno postajo in odlaganjem odpadkov na odlagališču je bila logičen prvi korak vlade Mexico Cityja v okviru programa “Nič odpadkov”. Cilj je bil na nakladalni postaji zbrati in razvrstiti vso embalažo, ki jo je mogoče reciklirati.

"Inovativna tehnologija sortiranja podjetja STADLER je smiselna tako z vidika učinkovitosti postopka predelave kot tudi visoke stopnje čistosti predelanih materialov. Omogoča profesionalno, industrijsko ravnanje z odpadki, zaposlenim, ki ročno sortirajo, pa zagotavlja delovne pogoje, ki se lahko primerjajo z delovnimi pogoji v katerem koli obratu v industrializiranih državah. Opozoriti je treba, da avtomatizacija ne izpodriva človeškega dela. Med avtomatizacijo in človeškim delom je mogoče doseči popolno ravnovesje, ki je za mehiški trg ključnega pomena. To smo jasno dokazali s projektom v Mexico Cityju. Z vidika javne uprave je ravnovesje med avtomatizacijo in delovno silo pomenilo finančno okrepitev in optimiziralo operativne stroške takega postopka recikliranja," pravi Natalya Duarte.
 

STADLER: vrhunska tehnologija s poudarkom na krožnem gospodarstvu

Zaupanje, ki ga je vlada izkazala podjetju STADLER, je podjetje pridobilo med razpisnim postopkom. Pri tem so sodelovali znanstveniki in strokovnjaki na nacionalni ravni ter institucije in ministrstva, ki se ukvarjajo z zakonodajo in nadzorom pravilnega ravnanja z gospodinjskimi odpadki. Po podrobni analizi karakteristike odpadkov, ki jo je pripravila univerza Autónoma Metropolitana (UAM), je odbor strokovnjakov prišel do naslednjega zaključka: tehnologija podjetja STADLER "Made in Germany", ki je prilagojena lokalnim potrebam in posebnim zahtevam, zagotavlja kakovostno in zelo učinkovito mehansko obdelavo ter temelji na načelih trajnosti in krožnega gospodarstva.

Podjetje STADLER je eden vodilnih na svetovnem trgu sistemov za sortiranje gospodinjskih odpadkov in se lahko pohvali s štirimi pomembnimi projekti v Mehiki: Cuautla de Morelos (OFMRS), Chihuahua, San Luis Potosi in zdaj tudi Azcapotzalco. Trije od teh projektov so popolnoma končani. Četrti projekt, ki bo kmalu začel delovati, naj bi bil prav tako zelo učinkovit.

Natalya Duarte je ponosna, da je bilo podjetje STADLER izbrano za tak pomemben korak v smeri trajnostne prihodnosti. Kot pravi, je ta sortirnica posebna na več načinov: "Inovativna tehnologija sortiranja nam omogoča, da preidemo z bolj ročnega sortiranja na avtomatiziran postopek, ki zagotavlja učinkovitejšo predelavo in višjo stopnjo čistosti materiala. S tem se pridobijo materiali, ki jih je mogoče reciklirati in imajo večjo vrednost. Tudi postopek recikliranja je profesionalen in industrializiran, pri čemer je doseženo pravo ravnovesje med avtomatizacijo in ročnim nadzorom kakovosti. Poleg tega sortirnica deluje v skladu z merili učinkovitosti in trajnosti, ki so v državi povsem nova. Tehnološke inovacije tu predstavljajo temelj varovanja okolja."