Inovativni sistem, ki ga je STADLER zasnoval za podjetje Eco.Ge.Ri, iz odpadkov pridobiva kakovostne materiale in trda sekundarna goriva

Članki

Skupina Porcarelli je italijansko podjetje, katerega dejavnosti zajemajo celotno verigo ravnanja z odpadki - od zbiranja do prevoza, vse do recikliranja odpadkov kot surovin. Luciano Porcarelli, solastnik podjetja skupaj z bratom Giuseppejem, pojasnjuje: "Naše podjetje je bilo ustanovljeno pred več kot 50 leti iz prepričanja, da lahko odpadki nadomestijo surovine v industriji in s tem zaščitijo naravne vire." Upravljajo pet obratov, katerih cilj je vračanje odpadkov v proizvodni cikel, kar zmanjšuje porabo primarnih surovin in energije. Do sedaj so obrati predelali več kot 3 milijone ton frakcij, ki jih je mogoče reciklirati.

Skupina Porcarelli je v letu 2022 načrtovanje svojega obrata Eco.Ge.Ri za pridobivanje trdega predelanega goriva (SRB) iz industrijskih odpadkov, v kraju Finale Emilia (Modena), zaupala podjetju STADLER zaradi njegove najsodobnejše tehnologije sortiranja, strokovne zasnove, profesionalne in hitre postavitve ter podjetju TOMRA zaradi njegove napredne tehnologije senzorjev. "S podjetjem STADLER uspešno sodelujemo že od leta 2012. Ko smo se odločili za postavitev nove sotrtirnice v kraju Finale Emilia, je bilo podjetje STADLER prva izbira," pravi Luciano Porcarelli. "Izkušnje podjetja STADLER v različnih sektorjih ravnanja z odpadki so bile neprecenljive pri načrtovanju fleksibilne in robustne  sortirnice."  Sortirnica Eco.Ge.Ri je eden najbolj inovativnih tovrstnih obratov v Evropi in vsako leto pomaga preprečevati, da bi 150.000 ton odpadkov, ki jih ni mogoče reciklirati, pristalo na odlagališčih.

Ta projekt z inovativno vizijo podjetja Eco.Ge.Ri, s strokovnim inženirskim znanjem podjetja STADLER na področju načrtovanja in gradnje po meri izdelanih reciklirnih naprav ter z naprednimi rešitvami za sortiranje dokazuje, da je ravnanje z odpadki lahko trajnostno in stroškovno učinkovito ter prispeva k ohranjanju naravnih virov in zmanjševanju našega vpliva na okolje.

 

Izjemna prilagodljivost, večja pretočnost, visokokakovostni izhodni materiali

Zahteve podjetja Porcarelli glede sortirnice so bile jasne: potrebovali so sortirnico z večjo pretočnostjo in prilagodljivostjo za obdelavo različnih vhodnih materialov in pridobivanje visokokakovostnega izhodnega materiala.

Podjetje STADLER je predstavilo nov koncept: "Združili smo naše balistične separatorje in pospeševalne transportne trakove s stabilizatorjem folije, ki zagotavljajo odlično izbiro materialov in nadzor nad PVC materialom," pravi Pietro Navarotto, direktor prodaje podjetja STADLER v Italiji.  Koncept je v vseh pogledih uspešen: " Sortirnica  predela industrijske odpadke različnih virov z vhodno zmogljivostjo od 20 do 30 t/h. Uspešno predeluje železo, aluminij, več vrst plastike - PET, PE-HD, PE-LD, PP, PS, PU - papir in karton ter seveda zelo visokokakovostna trda sekundarna goriva."

Pri zasnovi je bil izziv spremenljivosti vhodnih materialov rešen z dvema vhodnima linijama, ki lahko delujeta neodvisno ali skupaj, odvisno od kakovosti in gostote materiala. Prva linija dovaja material za sortiranje po velikosti v STADLER-jev sortirni boben (<60 mm; srednja velikost od 60 mm do 350 mm; in večja velikost >350 mm), medtem ko ima druga linija drobilnik za zmanjšanje velikosti matriala, preden material vstopi v  STADLER-jev sortirni boben.

Materiali velikosti od 60 do 350 mm gredo skozi dva balistična separatorja STADLER STT5000_8, ki izločita drobne delce, 3D in 2D material. To je vsestranska naprava podjetja STADLER, ki je idealna za ločevanje predhodno sortiranih komunalnih odpadkov, srednje težkih in težkih materialov. Novi hitri pospeševalni transportni trak STADLER z novim stabilizatorjem folije STADLER transportira 3D- in 2D-frakcije v NIR-sortirnike TOMRA s hitrostjo 4,5 m/s. Dva od sortirnikov izločita plastiko z visokimi vrednostmi klora iz toka 2D, druga dva sortirata plastiko za recikliranje iz toka 3D, preostali material pa gre v trda sekundarna goriva. Peti sortirnik TOMRA AUTOSORT® RDF analizira trde sekundarne surovine in sproti preverja kakovost izhodnega materiala v smislu vlažnosti in sestave izdelka, da zagotovi, da izpolnjujejo zahteve za uporabo.

 

Nemoten in pravočasen zagon

Sortirnica Eco.Ge.Ri je bila zasnovana in zgrajena v rekordnem času, saj je bila dokončana v samo treh mesecih. Zaradi zelo zapolnjenega časovnega načrta je bila sortirnica postavljena že med gradbenimi deli. Skrbno načrtovanje in usklajevanje podjetja STADLER z ostalimi gradbenimi podjetji, ki so sodelovala na gradbišču, je zagotovilo pravočasen zagon že 6. junija 2022.

Za Luciana Porcarelli-ja je bila to pri tem projektu nedvomno ena od prednosti. Pohvalil je predvsem "izjemno prilagodljivost podjetja STADLER pri premagovanju vseh težav, ki smo jih imeli pri gradnji nove sortirnice z različnimi podjetji, ki so na gradbišču delala istočasno. Njihove izkušnje z zapletenimi montažnimi projekti so nam bile v veliko pomoč."

 

Uspešno sodelovanje

Eco.Ge.Ri je druga sortirnica, ki jo je podjetje STADER zasnovalo in postavilo za podjetje Porcarelli: "Leta 2012 smo zgradili sortirnico za reciklažo surovin in za proizvodnjo trdih sekundarnih goriv in od takrat zelo uspešno sodelujemo," pravi Pietro Navarotto.

Kot je poudaril Luciano Porcarelli, se je pristop podjetja STADLER k načrtovanju in postavitvi sortirnice z močno lokalno ekipo, ki jo podpira centralno podjetje, ponovno izkazal za učinkovitega: "Podjetje STADLER je celotno zasnovo projekta vodilo iz svoje italijanske podružnice. Ta lokalni pristop zelo cenimo, saj je komunikacija med podjetji veliko hitrejša in lažja."