STADLER: dokončana je nova mehanska sortirnica v kraju Ca Na Putxa na Ibizi

Članki

Podjetje STADLER je razvilo in namestilo novo sortirnico odpadkov na otoku Ibiza s površino 50.000 m2. Decembra 2020 je španski konzorcij UTE GIREF, ki je odgovoren za načrtovanje, gradnjo in upravljanje objektov v okviru načrta za ravnanje z odpadki za Ibizo in Formentero, zagnal novo sortirnico.

"Objavili smo razpis za postavitev sortirnice in analizirali različne ponudbe. STADLER, priznano podjetje na področju načrtovanja, dobave in namestitve tovrstne opreme, s katerim smo v preteklosti že sodelovali, je predložilo najboljšo ponudbo - tako tehnično kot cenovno - in ponudilo rešitev, ki je natančno ustrezala našim zahtevam," pojasnjuje Toni Roig, ki je v podjetju UTE GIREF odgovoren za novo sortirnico.

Trajnostni vidik je bil ključni dejavnik pri načrtovanju in gradnji sortirnice, ki se nahaja v Ca na Putxa, poleg otoškega odlagališča odpadkov. Za proizvodnjo betona je bila uporabljena voda z odlagališča, obdelana z osmozo. V sistemu čiščenja zraka v tovarni se uporabljajo biofiltri za odstranjevanje vonjav, na 30.000 kvadratnih metrih pokrite površine pa bodo nameščeni fotonapetostni paneli.

Sortirnica vključuje tri avtomatizirane linije: Dve dvojni liniji izmenično razvrščata gospodinjske odpadke in lahko embalažo. Tretja neodvisna linija za ločeno zbrane organske odpadke uporablja najnovejšo tehnologijo sortiranja za postopke biološke obdelave.

Luis Sánchez, vodja obratovanja družbe STADLER v Španiji, pojasnjuje: "Postopek vključuje najnovejšo tehnologijo za povečanje stopnje predelave in čim boljše sortiranje materialov, ki jih je mogoče reciklirati." Obrat je zasnovan za predelavo do 120.000 ton gospodinjskih odpadkov, 6.000 ton embalažnega materiala in 20.000 ton ločeno zbranih organskih odpadkov.

Cilj je, da bi s sortirnico izpolnili evropske predpise o predelavi odpadkov. Njen namen je služiti kot model za trajnostno poslovanje in ozaveščati javnost v zvezi s tem. V ta namen je na lokaciji informacijski center za okoljsko ozaveščanje, ki ponuja vodene oglede in različne dejavnosti za obveščanje in izobraževanje zainteresiranih obiskovalcev.

"STADLER nam je nudil podporo in kompetentne nasvete med celotnim postopkom zagona. Tako smo v rekordnem času dosegli optimalno stopnjo recikliranja odpadkov. Na podlagi naših izkušenj lahko rečemo, da je STADLER sinonim za strokovnost," dodaja Toni Roig.

STADLER - najsodobnejša tehnologija za optimalno sortiranje

Sortirnice STADLER uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo sortiranja, ki omogoča bolj trajnosten postopek sortiranja, zmanjšuje potrebo po odlaganju na odlagališčih in spodbuja krožno gospodarstvo.

Zaradi te napredne tehnologije v obratu Ca na Putxa se lahko odpadki po predhodnem sortiranju in odpiranju vreč za odpadke dajo v postopek presejanja. V bobnih se ločijo predvsem organske frakcije od frakcij z visoko vsebnostjo embalaže in drugih materialov, ki jih je mogoče reciklirati. Organski material se nato obdeluje na dveh linijah, da se po postopku biološke obdelave pridobita kompost in material najvišje kakovosti.

Ostali materiali se sortirajo z balističnimi ločevalniki. Glede na njihovo trdnost se dovajajo v linijo opreme za optično sortiranje in ločevanje na železne in neželezne kovine. Po opravljenem nadzoru kakovosti se sortirani materiali shranjujejo v avtomatiziranih zalogovnikih, pozneje pa se stiskajo v bale. Na ta način se predelajo PET, HDPE, LDPE, PP, TETRAPACK, frakcije papirja/kartona, biorazgradljive folije, železo in aluminij ter ostanki, ki jih ni mogoče reciklirati.

Toni Roig zaključuje: "Veseli smo, da smo za svojega dobavitelja izbrali družbo STADLER. Že od samega začetka so bili izjemno profesionalni in so premagali vse izzive, povezane z našo otoško lokacijo. Ko smo bili sredi postopka namestitve, je izbruhnila svetovna pandemija Corona. Kljub temu so se dosledno držali vseh varnostnih protokolov, tako pri nadaljevanju montažnih del kot pri napotitvi osebja takoj, ko je bilo to mogoče. Tako smo kljub vsem težavam lahko dosegli vse cilje projekta."