Sodelovanje podjetij STADLER in KRONES pri projektu Plastics Recycling Grünstadt

Članki

Podjetji STADLER in KRONES sta sodelovali pri razvoju in namestitvi nove sortirne in pralne linije za podjetje Kunststoff Recycling Grünstadt GmbH (KRG), dobavitelja v industriji predelave plastike. Sortirnica za predelavo odpadne embalaže iz plastike HDPE in PP, je prva tovrstna v Nemčiji: z njo je sklenjen krog v industriji plastike, saj proizvaja visokokakovostne reciklate, ki so primerni za ponovno uporabo - celo za uporabo, ki zahteva material, varen za živila. Sortirnica je zasnovana tako, da letno proizvede približno 30.000 ton reciklata, ki se vrne v proizvodni cikel. Tudi sama obdelava je okolju prijazna, saj se zmanjšajo izgube materiala in poraba vode. Pri predelavi približno 38.000 ton plastičnih odpadkov na leto prihrani do 36.100 ton ekvivalenta CO2.

 

 

Sortiranje plastike po barvi: cikel je zaključen

Podjetje KRG želi z novo sortirnico proizvajati visokokakovostne reciklate, ki bodo izpolnjevali zahteve proizvajalcev blagovnih znamk in sektorja FMCG. To ne bi bilo mogoče s splošnimi postopki recikliranja odpadkov iz HDPE in PP, ki so nastali po uporabi. Pri teh običajnih postopkih nastajajo temni reciklati slabše kakovosti za manj zahtevno uporabo.

Da bi dosegli želeni rezultat, gre material, predhodno sortiran v sortirnicah lahke embalaže, najprej skozi sortirno linijo, ki jo je zasnoval in razvil STADLER. Linija ima zmogljivost približno 10 t/h in deluje na dva različna načina glede na dovajani material - v enem za PP material in v drugem za HDPE. Dovajani material se pregleda in drobni delci se odstranijo. Kovine se odstranijo s pomočjo zgornjega magneta in separatorja vrtinčnih tokov, medtem ko se folije izločijo z zračnim razvrščevalnikom.

Sedem sortirnikov z infrardečo svetlobo (NIR) razdeli preostali material v šest frakcij, ki se razlikujejo po barvi. Del tega materiala se takoj prenese na dve liniji KRONES v isti hali, preostali del pa se stisne v bale in skladišči do nadaljnje predelave.

V linijah KRONES, vsaka z zmogljivostjo 2 t/h, se predhodno sortiran material zmelje v kosmiče in pred obdelavo v patentirani napravi za vroče pranje predhodno izpere. Postopek se zaključi s končnim izpiranjem ter razvrščanjem po barvi in vrsti polimera. Rezultat so popolnoma čisti kosmiči takšne kakovosti, kakršna je potrebna za recikliranje materiala za ponovno uporabo v embalaži.

"Ta sortirnica je pomemben korak k boljši kakovosti reciklatov, ki so primerni tudi za zahtevnejšo uporabo, kot na primer tisto, ki zahteva material skoraj brez vonja in živilsko varen material. Embalaža iz HDPE in PP se reciklira in ponovno uporabi za isti namen. Embalažo za šampon iz HDPE ali embalažo za margarino iz PP lahko ponovno uporabimo kot plastenko, pločevinko ali pokrov. Do zdaj je to veljalo le za plastenke PET," pojasnjuje Michael Auburger, produktni vodja pri podjetju KRONES.

 

 

Rešitev po meri, pri kateri je bilo tesno sodelovanje ključnega pomena

Podjetji STADLER in KRONES sta v okviru številnih projektov v preteklih letih vzpostavili uspešno poslovno sodelovanje. Obe podjetji v partnerstvu združujeta svoje prednosti, da bi z združevanjem svojega strokovnega znanja in tehnologij izkoristili prednosti recikliranja plastike.

To partnerstvo se je pri tem projektu izkazalo za še posebej dragoceno, saj je morala sortirna linija podjetja STADLER delovati v povezavi z linijo KRONES: "Ker sta liniji povezani, obstajajo vmesniki med njunimi nadzornimi elementi. Zato so imeli naši sodelavci v oddelku za nadzorno tehniko zapleteno nalogo usklajevati izmenjavo signalov med linijami glede na varnostne standarde in načine delovanja. S srečanji strokovnjakov in projektnih vodij obeh podjetij, ki so bila načrtovana posebej za ta namen, smo lahko obvladali tudi ta izziv," pojasnjuje Pascal Locher, vodja projekta pri podjetju STADLER.

Za podjetje STADLER značilno partnersko sodelovanje s strankami je bilo še en odločilen dejavnik pri uspehu projekta. Jörg Berbalk, predsednik uprave družbe KRG, to zelo ceni: "Delovanje podjetja STADLER med montažo, usklajevanje, celoten proces, komunikacija - vse to je bilo in je zgledno in neprecenljivo. Verjamemo v ta koncept in smo prepričani, da je sodelovanje med podjetjema STADLER in KRONES v tem primeru zelo dobra rešitev."