Recikliranje folij in prožne embalaže: sklenjen krožni tok

Članki

Folije in prožna embalaža so odlični izdelki z vidika učinkovitosti, zato se še vedno pretirano uporabljajo. Na koncu svojega življenjskega cikla pa postanejo težava. Rešitev za to je vzpostavitev krožnega gospodarstva, v katerem se ti materiali vračajo v proizvodni cikel. Vendar pa recikliranje teh materialov zaradi njihovih lastnosti zahteva poseben pristop. Podjetje STADLER, vodilni dobavitelj naprav za sortiranje v industriji recikliranja, prav zato opaža znatno povečanje povpraševanja po napravah za sortiranje in recikliranje, s pomočjo katerih se lahko sklene krožni tok materiala.

Vedno večji je pritisk na iskanje rešitev za odpadke iz folij in prilagodljive embalaže. Hkrati se vse bolj zavedamo vprašanj, povezanih z odlaganjem in ponovno uporabo plastičnih odpadkov. Potrošniki vse bolj izražajo željo po okolju prijaznejši embalaži. Namen strožjih zakonov je spodbuditi proizvajalce, da poleg novih smol, izdelanih iz surovin, uporabljajo tudi t. i. postpotrošniške smole (PCR). V ZDA bo na primer parlament zvezne države New Jersey guvernerju predložil predlog zakona, ki bo zahteval, da plastične vrečke vsebujejo 20 % PCR, čez tri leta pa 40 %. Po predlogu zakona kalifornijske državne skupščine bi bili proizvajalci sami odgovorni za doseganje 50-odstotne vsebnosti PCR v embalaži za pijačo do leta 2030. Cilj je "sodelovati s proizvajalci, da bi zagotovili, da imajo dovolj materialov za izpolnitev te zahteve".1 V pričakovanju vse strožje zakonodaje po vsem svetu velike mednarodne proizvodne blagovne znamke že določajo svoje cilje glede vsebnosti PCR v embalaži.

Zaradi tega pritiska za vzpostavitev krožnega gospodarstva plastike postaja sektor recikliranja vse bolj privlačen za javne in zasebne vlagatelje. Closed Loop Partners je investicijsko podjetje s sedežem v New Yorku, ki zagotavlja lastniški kapital in financiranje projektov za povečanje obsega izdelkov, storitev in infrastrukture, ki so ključni za vzpostavitev krožnega gospodarstva. Trenutno podjetje sodeluje pri nakupu večinskega deleža v podjetju Sims Municipal Recycling in načrtuje širitev dejavnosti na druge sektorje in tokove odpadkov po porabi.2
 

Recikliranje folij in prožne embalaže – izziv

Recikliranje folij in prožne embalaže prinaša zelo specifične izzive. "Prvi izziv je nizka gostota teh materialov, ki so zelo lahki in zračni," pojasnjuje Enrico Siewert, vodja razvoja izdelkov in trga pri podjetju STADLER. "Na tekočih trakovih sortirnice se nenadzorovano zaletavajo in se radi ovijajo okoli ležajev gredi. To seveda vpliva na delovanje naprave in povečuje vzdrževalne stroške. Poleg tega ti materiali radi zadržujejo vlago. Za njihovo čiščenje je potrebno veliko energije."

"Največja težava pa je, da gre pogosto za večplastne materiale v sendvič strukturi, kjer so različni polimeri - EVOH, PE, PP ali PET - naneseni drug na drugega, da se dosežejo želene lastnosti delovanja. Plasti so zlepljene skupaj in jih je zato zelo težko mehansko ločiti. Poleg tega imajo različne temperature tališča. Če želimo ta material uporabiti za izdelavo novih izdelkov, je zato ekstrudiranje težavno.

Mehansko recikliranje večplastnega materiala ima svoje meje. V nekaterih primerih je lahko rešitev kemično recikliranje: "Gre za razgradnjo ogljikovodikov nazaj v nafto, ki se nato prečisti in pretvori v gorivo ali smolo, da se cikel zaključi," pravi Siewert. Vendar je ta proces še vedno v povojih. V sedanji fazi je zelo drag in povezana s precejšnjimi težavami.

 

Posebni sortirni sistemi

Zaradi velikosti in obnašanja materialov v ali na določenih delih stroja so za sortiranje folij in prožnih plastičnih materialov potrebni posebni sistemi za sortiranje - sistemi, kot so sistemi podjetja STADLER.

Postopek se začne tako, da se materiali - predvsem PE in PP - v sortirno napravo dovajajo v balah in se drobijo. Material se dovaja v balistični separator, kjer se razdeli na dva tokova - 2D in 3D material. 2D material se razporedi in gre skozi optične sortirnike, ki ločijo LDPE, PP in HDPE.

Sledi ločevanje po gostoti v bunkerju, pri čemer lahki PE in PP materiali plavajo navzgor, medtem ko težji materiali potonejo na dno in gredo skozi lopatice, ki jih očistijo. Material iz PE in PP, ki plava, se zmelje v različnih napravah, ki delujejo s trenjem, in ponovno očisti z vročo in/ali hladno vodo. S tem postopkom dosežemo zelo dobre rezultate. Več kot 70 % proizvodnje sestavljata PE in PP (v veliki meri neodvisno od stopnje onesnaženosti vhodnega materiala). Material se stopi v smolo, ki se nato filtrira, da se odstranijo preostali tuji delci, kot so papir, delci umazanije, aluminij in drugi neskladni polimeri.

Končni izdelek tega postopka so čisti, temno sivi peleti (če material na začetku ni bil sortiran po barvi), ki so iz 99 % čistega PE. Ta material se lahko uporablja za izdelavo izdelkov iz črne plastične folije, na primer za plastične obloge za smeti. Lahko se tudi kemično reciklira, tako da se na koncu postopka odstrani barva in nastane brezbarvna smola, ki je skoraj enaka prvotni snovi.
 

Povečano povpraševanje po rešitvah za sortiranje folij in prožne embalaže

Podjetje STADLER je po dokončanju prve linije za podjetje Integra v Sofiji v Bolgariji leta 2018 zaznalo porast povpraševanja po rešitvah za sortiranje folij in prožne embalaže. Njegovi balistični ločevalniki in transportni trakovi so jedro njegove ponudbe naprav za sortiranje folij. Podjetje nenehno razvija svojo ponudbo s sodelovanjem s stranko in zagotavljanjem rešitev za nastale težave.

"Nenehno razvijamo nove stroje, sklepamo partnerstva in iščemo načine za upravljanje tega toka težko reciklažnega materiala, saj so potrebe naših strank vedno večje," pravi Enrico Siewert. "Izboljšujemo tudi svoje sisteme za podjetja z napravami za recikliranje kemikalij. Vedno bolj se zavedajo pomembnosti naprednih naprav na začetku proizvodne verige, ki razvrščajo, presejujejo in čistijo materiale, preden jih je mogoče kemično razgraditi v reciklate."

V smislu bolj trajnostnega pristopa k embalaži - "oblikovanje za recikliranje" -, ki omogoča predelavo materialov na koncu njihovega življenjskega cikla, je družba STADLER dejavno vključena tudi v stalni dialog med industrijo recikliranja in večjimi proizvodnimi podjetji.

"Verjamem, da lahko pri podjetju STADLER zelo pozorno prisluhnemo našim strankam in razumemo njihove zahteve. Imamo pravo ekipo in izkušnje v panogi, smo pozorni in zavezani panogi. Vedno smo odprti za nove tehnologije, zato lahko svojim strankam svetujemo, kakšna je najboljša rešitev za njih - kakšna tehnologija je na voljo, kako pravilno uskladiti stroje, da se zapolni vrzel med odpadki in končnim izdelkom."

 

Viri:

1. Plastic Recycling Update, 1/12/22

2. Waste Dive, 1/4/22