Podjetje STADLER je podpisalo pogodbo z Orizon Valorização de Resíduos za gradnjo največje mehanske sortirnice v Braziliji

Članki

Podjetje STADLER je pred kratkim podpisalo obetavno pogodbo s podjetjem Orizon Valorização de Resíduos za gradnjo največje mehanske sortirnice v Braziliji. Ta pogodba je posebnega pomena in naj bi zagotovila predelavo 500.000 ton gospodinjskih odpadkov na leto v državi, kjer je recikliranje vse bolj pomembno.

Pogodba predstavlja tehnološki preboj za podjetje Ecopark, ki upravlja z odpadki v občini Jaboatão dos Guararapes v zvezni državi Pernambuco na severovzhodu Brazilije. Omogočeno bo recikliranje odpadkov v večjem obsegu. Leta 2020 je na odlagališčih končalo 1,5 milijona ton odpadkov, ki jih je ustvarilo 3,7 milijona ljudi.

"Pogodba je tudi dober primer uporabe tehnologije v tem sektorju," pojasnjuje Alexandre Citvaras, direktor poslovnega razvoja pri Orizon Valorização de Resíduos.

Sortirnica bo največji obrat za mehansko sortiranje, ki je bil kadar koli zgrajen v Braziliji. STADLER je pri zasnovi in izvedbi celotnega projekta sledil dvema glavnima ciljema: posodobiti in izboljšati postopek sortiranja v obratu, ki ga upravlja družba Orizon, ter sortirati visokokakovostni material za recikliranje, ki bo služil zahtevnejšim domačim in tujim trgom.

Alexandre Citvaras nadaljuje: "Glavni izziv je bil razviti postopek sortiranja s preverjeno tehnologijo, ki bi povečal učinkovitost predelave odpadkov v obratu za ravnanje z odpadki Jaboatão dos Guararapes. Z napravo dosežemo 75- do 85-odstotno stopnjo sortiranja gospodarsko uporabnega materiala. To je napredek v našem poslovanju. Smo bolj produktivni in imamo pomembno vlogo za okolje, saj vračamo pomembne materiale v proizvodno verigo. To nam daje priložnost, da se približamo pravemu krožnemu gospodarstvu."

Orizon Valorização de Resíduos pri svoji odločitvi ni dvomil: " STADLER proizvaja kakovostno in robustno opremo, potrebno za obdelavo gospodinjskih odpadkov, ki prihajajo v Ecopark. Nadzor kakovosti se izvaja z ročnim sortiranjem. Nova sortirnica, ki bo začela obratovati leta 2022, bo tako ustvarila 150 delovnih mest. To je razlog, da bi moral naš projekt združiti oba modela sortiranja," pravi vodja podjetja Orizon.

 

Izjemen projekt za brazilski trg

Henrique Filgueiras, prodajni predstavnik družbe STADLER v Braziliji, je poudaril "izjemen pomen" te pogodbe. "Pogodba krepi naš poslovni odnos s stranko, s katero sodelujemo že več kot sedem let - s podjetjem, ki ima v Braziliji velik potencial. Poleg tega gre za napravo z veliko zmogljivostjo za predelavo komunalnih odpadkov - največja zmogljivost v Latinski Ameriki. Tako velik projekt krepi naš ugled strokovnjaka za tovrstne obrate v Braziliji. Ta pogodba nam daje priložnost, da se ponovno izkažemo pri še enem projektu in pridobimo še več izkušenj v Braziliji."

Naprava je bila zasnovana za obdelavo velike količine materiala. Z mehanskim sortiranjem se najprej odstrani groba težka frakcija. Na koncu se drobna frakcija ročno sortira. Poleg tega je že od samega začetka na voljo možnost razširitve naprave in povečanja njene zmogljivosti. Poveča se lahko tudi stopnja avtomatizacije procesov.

Orizon Valorização de Resíduos upravlja pet lokacij za ravnanje z odpadki v Braziliji. Obrati za odlaganje in predelavo letno sprejmejo približno 4,6 milijona ton odpadkov iz gospodinjstev približno 20 milijonov ljudi in iz več kot 500 podjetij. Glede na učinkovitost nove naprave bomo projekt v prihodnosti ponovili tudi na drugih lokacijah podjetja v državi.

Brazilski trg ima posebne značilnosti, zato je treba vsak primer podrobno analizirati, preden se rešitev predstavi stranki. André Galuppo, vodja projekta pri STADLER LATAM, pojasnjuje: "STADLER si vedno prizadeva razvijati izdelke, metode in ideje, ki so posebej prilagojeni brazilskim razmeram. Ne podvajamo zgolj naših evropskih projektov. Naš cilj je razvijati projekte, študije in delovna področja, ki se osredotočajo na brazilske odpadke in poslovni model. Rezultati tega tehničnega in vsebinskega razvoja bodo uporabljeni v Braziliji in za Brazilijo ter bodo koristni za celoten trg."

Sergio Manchado Atienza, direktor oddelka STADLER za Latinsko Ameriko, ob tem poudarja: "Že več kot osem let vlagamo v podjetje STADLER do Brasil Ltda., da bi zagotovili zanesljivo podporo strankam na kraju samem. Sestavili smo celotno ekipo za razširitev trga v tako pomembni državi, kot je Brazilija, ki ima tudi veliko virov za vzpostavitev krožnega gospodarstva. Zelo smo ponosni na delo in razvoj naše brazilske podružnice."