Napredni postopki recikliranja plastike za razvoj krožnega gospodarstva

Članki

Vzpostavitev krožnega gospodarstva je eden od načinov za reševanje problematike plastičnih odpadkov. Za kar je potrebno ustvariti povpraševanje po visokokakovostnih reciklatih. Podjetje STADLER, vodilni dobavitelj sistemov za sortiranje v industriji recikliranja, opaža premik na trgu: v letu 2020 je bilo več kot 80 % naročil, ki jih je podjetje izvedlo za podjetja za ravnanje z odpadki, namenjenih obsežnim ukrepom za posodobitev obstoječih sistemov. S temi sistemi želijo doseči stalno visoko kakovost izdelkov, ki je za industrijo recikliranja nepogrešljiva.

Plastika je izjemen izdelek, ki je zaradi številnih prednosti postal nepogrešljiv v današnjem življenju. Vendar pa zaradi svoje izjemne trajnosti na koncu življenjskega cikla, na tako imenovanem "koncu življenjske dobe", postane resen problem, ki ga je treba nujno rešiti. Rešitev je prehod na krožno gospodarstvo, v katerem se plastika ponovno uporabi ali reciklira, vendar nikoli ne postane odpadek. Industrija recikliranja ima v tem procesu osrednjo vlogo. Sooča se z izzivom pridobivanja čim večje količine plastike iz odpadkov ob hkratni dosledni proizvodnji visokokakovostnega reciklata po porabi (PCR), ki lahko konkurira primarnemu materialu. 

"Celoto moramo tako rekoč spet razdeliti na posamezne komponente," pojasnjuje Enrico Siewert, vodja razvoja izdelkov in trga pri podjetju STADLER. "Tehnični napredek v zadnjih desetih letih je povzročil revolucijo v industriji. Danes lahko plastiko razvrščamo izjemno učinkovito in z zelo visokimi odstotki. Mehanski sistem za sortiranje podjetja STADLER doseže do 95-odstotno čistost. Naprave, ki delujejo elektrostatično ali vključujejo postopke pranja, dosegajo celo skoraj 100 %."

Naraščajoče povpraševanje po učinkovitem recikliranju plastike

Ker družba postaja vse bolj okoljsko ozaveščena, se povečuje pritisk na posameznike, da izboljšajo odnos do okolja. Zakonodaja od proizvajalcev vse pogosteje zahteva, da v novih izdelkih uporabijo določen odstotek plastičnih odpadkov ali reciklirnega materiala. Številne velike blagovne znamke so se zavezale, da bodo bolje obravnavale problematiko konca življenjske dobe svojih plastičnih izdelkov in embalaže.

"Tudi proizvajalci odkrivajo nove možnosti uporabe PCR. Zato recikliranje ni več omejeno na spreminjanje uporabljenih plastenk v nove," dodaja Siewert. "Na primer, iz naše reciklirane plastike lahko izdelamo palete. Če upoštevamo, da se 95 % vseh izdelkov prevaža na lesenih paletah, ima prehod na plastične palete dvojno korist za okolje! Železniški pragovi so še ena inovativna uporaba PCR, ki spet nadomešča les. Ti pragovi zagotavljajo izjemno vzdržljivost po konkurenčni ceni in so odporni na vodo ali insekte."

Med vse bolj priljubljene načine uporabe sodijo zbiralniki namesto betona in rezervoarji za sisteme za zadrževanje vode pod parkirnimi garažami. Izdelki, namenjeni potrošnikom, kot so pločevinke za barve in lake, se v ZDA ne izdelujejo več iz pločevine, temveč iz polipropilena, pridobljenega iz jogurtovih lončkov in podobnih izdelkov.

Družbeni pritisk, spremembe zakonodaje, nove uporabe PCR: vsi ti dejavniki povzročajo vse večje povpraševanje po visokokakovostnih PCR, ki jih je mogoče predelati v nove izdelke.

Na poti h krožnemu gospodarstvu recikliranja plastike: industrija recikliranja se še naprej razvija

Industrija recikliranja se odziva na to povpraševanje. Posodablja svoje naprave, da bi dosegli stalno visoko zahtevano kakovost. Na ta način želi s PCR pridobiti dostop do krožnega gospodarstva recikliranja plastike in hkrati povečati svoje predelovalne zmogljivosti.

STADLER ima pri tem razvoju osrednjo vlogo: "Razvijamo napredno tehnologijo, ki jo podjetja za recikliranje potrebujejo," pojasnjuje Enrico Siewert. "Nenehno delamo na inovacijah in razvijamo nove postopke, da bi lahko sisteme naših strank prilagodili spreminjajočim se potrebam. Iz prve roke vidimo, da se industrija posodablja in prilagaja novemu povpraševanju: lani je bilo več kot 80 % naših projektov namenjenih posodobitvam in razširitvam sistemov. To je za 38% več kot leta 2019."

Ena od težav, ki je povzročila upočasnitev povpraševanja po PCR, je ugotovljena neenotna kakovost, ki lahko poškoduje opremo proizvajalcev ali vpliva na kakovost končnega izdelka. Vendar tehnološki napredek ponuja rešitev: "Precej časa je trajalo, da je oprema za testiranje dosegla točko, ko je bil izhodni material izjemno zanesljiv. Stranka je lahko prepričana, da je vsak tovornjak PCR, ki ga prejme in zmeša s svojim primarnim materialom, enake kakovosti leto za letom in tovor za tovorom. To je zelo pomembno."

"Imamo tehnologijo za učinkovito predelavo plastike in proizvodnjo doslednega, visokokakovostnega PCR, ki ga je mogoče uporabiti za proizvodnjo novih izdelkov. Čeprav to niso nujno potrošniški ali živilski izdelki, bodo še vedno imeli svoje mesto na trgu. Proizvajalci se zavedajo, da obstaja težava, in želijo nekaj storiti v zvezi s tem. Ko se bodo zavedali teh novih možnosti, se bo povečalo tudi povpraševanje po PCR, kar bo spodbudilo razvoj krožnega gospodarstva recikliranja plastike," je povzel Enrico Siewert.